Ζούμε κάτω από την απειλή της βίας και του πολέμου.

τι μπορεί να κάνει ένα άτομο της Γιόγκα για να βαδίσει στο μονοπάτι της Ειρήνης?

Στη Γιόγκα “Σάντι” σημαίνει Ειρήνη  και το απαγγέλουμε πάντα 3 φορές…Ομ Σάντι,Ομ Σάντι,Ομ Σάντι και αναφέρεται στην Ειρήνη εντός μας,γύρω μας, και σε ολόκληρο τον κόσμο!

Πως να επιτύχει κάποιος αυτή την Ειρήνη? Οι άνθρωποι κατα καιρούς δοκίμασαν διάφορες μεθόδους όπως να ενωθούν κάτω από την ίδια θρησκεία αλλά παρ’ ολα αυτά τρομεροί και καταστροφικοί πόλεμοι συνέβησαν μεταξύ τους αν και ανήκαν στην ίδια θρησκεία.

Έπειτα προσπάθησαν να δημιουργήσουν μιά μόνο φυλή επι της γής π.χ. μόνο Αρείους η μόνο Σημίτες κλπ με σκοπό και πάλι να επιτύχουν την Ειρήνη αλλά εις μάτην. Τ ο ίδιο συνέβη και με την προσπάθεια των ανθρώπων να έχουν μόνον  Ένα Θεό.

Πολλά πειράματα έγιναν με σκοπό την επίτευξη της Ειρήνης αλλά το μόνο αποτελέσμα ήταν καταστροφή και αποτυχία.

Στη σημερινή εποχή κάποιοι  ιδεολόγοι  πρεσβεύουν  ότι δίνοντας τροφή, οικίες κλπ θα επέλθει ειρήνη και αυτό είναι επίσης το δόγμα  πολλών  πολιτικά σκεπτόμενων και φιλόσοφων όπως ο Καρλ Μάξ πρεσβεύοντας την οικονομική ισορροπία σαν το μόνο τρόπο για να επέλθει η Ειρήνη.

Προσωπικά θεωρώ ότι η Ειρήνη δεν είναι θέμα ευημερίας και μόνο.Πολλοί Άνθρωποι  οι οποίοι έχουν και τροφή και κατοικία δεν έχουν εσωτερική Ειρήνη. Γιατί να ψάχνουν την Ειρήνη εξωτερικά ? Η Ειρήνη ξεκινά από μέσα μας.

Πριν αρκετά χρόνια ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκίνησε μια νηστεία 40 μερών στην Ινδία και όλοι οι κατέχοντες αξιώματα  ανησύχησαν λέγοντας τι σχέση είχε η νηστεία του με τα θέματα των πολιτών?

Η απάντηση ήταν ότι ο ίδιος δεν είχε εσωτερική Ειρήνη και αυτό μεταδώθηκε στους πολίτες. Για το λόγο αυτό θα έκανε νηστεία ώστε επιτυγχάνοντας την Ειρήνη αυτή να μεταδωθεί στο λαό.

Τελικά η Ειρήνη επιτυγχάνεται με τη άσκηση στη Γιόγκα η οποία μπορεί να φέρει Ειρήνη εντός αλλά και στο περιβάλλον τριγύρω μας.

Η πειθαρχία και η υπομονή που αναπτύσεται  μέσα από τη Γιόγκα στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό πεδίο δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να αντέχει τις εξωτερικές καταστάσεις,

Κάποιος σου δίνει χαστούκι και εσύ τον πυροβολείς!  Αυτό δίχνει ανυπομονησία.

Λαοί στο παρελθόν όπως οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες δεν έδειξαν Υπομονή  και για το λόγο αυτό καταστράφηκαν από τους Βαρβάρους και τους δούλους τους. Η Υπομονή πηγάζει από την Αγάπη. Την δυνατότητα να μοιράζομαι τον πόνο η την ευτυχία των άλλων και την ικανότητα να τους κατανοώ. Κάνω Υπομονή και αντιμετωπίζω την αδικία. Με την πάροδο του χρόνου αυτός που αδικεί θα το αντιληφθεί είτε είναι οι γονείς, είτε η κοινωνία, είτε οι κυβερνώντες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης. Με την πάροδο του χρόνου ακόμα και ένας άσπλαχνος άνθρωπος θα το αντιληφθεί.

Ντάρμα στην φιλοσοφία της Γιόγκα είναι το να ζεί κάποιος με τις αιώνιες αξίες της Ζωής που εδώ ανήκουν η Αλήθεια και η Μή Βία.

Το αντίθετο του Ντάρμα είναι το Άντάρμα και αποφεύγοντας το , βοηθάμε στην επίτευξη της παγκόσμιας Ειρήνης.

*από τις διδασκαλίες του Παραμχάνσα  Σατυανάντα