Οι Δάσκαλοι και εμπνευστές μας

Sri Swami Shivanandaji Maharaj

Ο Σουάμι Σιβανάντα γεννήθηκε στο Ταμίλ Ναντού το 1887.Υπηρέτησε σαν γιατρός στη Μαλαισία αλλά απαρνήθηκε το επάγγελμα του για να ακολουθήσει τη ζωή Σαννυάς. Πήρε μύηση από τον Σουάμι Βισουανάντα Σαρασβάτι και κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Άσραμ του στο Ρισικές.Ανέπτυξε ένα σύστημα ολιστικής Γιόγκα θεωρώντας ότι το ανθρώπινο όν σκέπτεται,αισθάνεται και επιθυμεί και επομένως χρειάζεται να αναπτύξει τη διάνοια του,την καρδιά και τα χέρια του. Έγραψε πάνω από 300 βιβλια για τη Γιόγκα,και τη Βεδάντα καθώς και μικρότερα βιβλία ,άρθρα κλπ γύρω από τη Γιόγκα εμπνέοντας χιλιάδες αναζητητές από όλο τον κόσμο.Ταξίδεψε σε όλη την επικράτεια της Ινδίας εμπνέοντας τους ανθρώπους να ζήσουν σύμφωνα με τον γιογκικό τρόπο ζωης. Η διδασκαλία του συνοψίζεται σε 8 φράσεις:”υπηρέτησε,αγάπα,δώσε,εξάγνισε,νάσαι καλός,να κάνεις το καλό,διαλογίσου και αυτοπραγμάτωσε”.To 1936 ίδρυσε την “κοινωνία της θεικής ζωής” και το 1945 το Αγιουρβεδικό φαρμακείο Σιβανάντα.Επίσης αργότερα το 1948 ίδρυσε τη Γιογκική Ακαδημία του δάσους και στη συνέχεια το 1957 το νοσοκομείο Σιβανάντα για τα μάτια.Έγραψε πάμπολα βιβλια που ενέπνευσαν χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο. Μπήκε στο Μάχα Σαμάντι στις 14 Ιουλίου το 1963.

Sri Swami Satyananda

Έφερε στην επιφάνεια τα διδάγματα της αρχαίας γιόγκικης παράδοσης από τις βέδες,την τάντρα,τις ουπανισάδες κλπ και παρουσίασε με τρόπο σύγχρονο και κατανοητό τα περιεχόμενα τους.

Στα πλαίσια της παρουσίασης της Γιόγκα και της εκπαίδευσης χιλιάδων αναζητητών στα μυστικά της ίδρυσε το Bihar school of Yoga,που αργότερα εξελίχτηκε ως το πρώτο διεθνές πανεπιστήμιο της Γιόγκα.

Το σύστημα που είναι βασισμένο στις διδασκαλίες του Σρι Σουάμι Σατυανάντα είναι γνωστό σαν “ΣατυανάνταΓιόγκα” διεθνώς και βοηθά στην εξισσορόπηση όλων των επιπέδων της ανθρώπινης ύπαρξης και των εμπειριών στη ζωή μέσω πρακτικών εφαρμογών.

Ο Σρί Σουάμιτζι είχε την 1η πνευματική του εμπειρία στην ηλικία των 6 ετών!

Οι πνευματικές του αναζητήσεις τον έφεραν στο δρόμο του Σουάμι Σιβανάντα ενός μεγάλου πνευματικού Δασκάλου της δεκαετίας του ’50.

Μυήθηκε από εκείνον στο τάγμα Ντασνάμι της Σαννυάς στις 12 Σεπτεμβρίου 1947 στις όχθες του ποταμού Γάγγη στο ΡΙΣΙΚΕΣ και παρέμεινε στο Άσραμ του δασκάλου του υπηρετώντας τον και σιγά-σιγά ξετυλίχθηκε μπροστά του όλη η σοφία και το πνευματικό νόημα των αρχαίων ιερών κειμένων της Βεδάντα,Σάνκυα,Κουνταλίνι Γιόγκα κλπ

Ο Σουάμι Σιβανάντα δήλωσε για τον Σ.Σατυανάντα ότι είχε πολύ αναπτυγμένο το στοιχείο της Βαιράγκυα,κάτι που σπάνια συναντούσε κάποιος σε άτομο της νεαρής ηλικίας που ήταν τότε ο Σρί Σουάμιτζι.

Υπηρέτησε στο Άσραμ του Σ.Σιβανάντα 12 ολόκληρα έτη και αναχώρησε με την εντολή να διαδώσει τη Γιόγκα ”από πόρτα σε πόρτα και από ακτή σε ακτή”.

Το 1962 ίδρυσε την διεθνή αδελφότητα της Γιόγκα.

Το 1988 απαρνήθηκε την αποστολή του σχετικά με το Bihar school of Yoga ,εγκατέλειψε την πόλη του Μονγκύρ και περιπλανήθηκε ανα την Ινδία ζώντας σαν ένας παραμαχάνσα Σαννυάσιν .Παράλληλα ερευνούσε γιά ένα ιερό μέρος για να εγκατασταθεί και το μέρος αυτό βρέθηκε πλησίον του χωριού Deogar,(κατοικία των θεών),στην αγροτική περιοχή της Ρίκια.Εκεί επιδόθηκε σε ανώτερες σάντανας στο Ρίκια Πήθ.

Ζώντας εκεί βοήθησε στην ανάπτυξη της περιοχής των χωρικών οι οποίοι ζούσαν σε απόλυτη ένδεια.

Εκπαίδευσε κυρίως τους νέους σε σύχρονες επιστήμες και φυσικά στο γιογκικό τρόπο ζωής.

Την 6η Δεκεμβρίου 2009 εισήλθε στο Μάχα Σαμάντι

Το έργο του εκεί συνεχίζει η Σουάμι Σατσάγκι.

Swami Niranjanananda Saraswati

Γεννήθηκε στο Ρατζναγκαόν το 1960.Πήρε καθοδήγηση από τον Σουάμι Σατυανάντα από την ηλικία των 4 ετών.

Μέσα από την πρακτική της Γιόγκα Νίντρα εκπαιδεύτηκε στις διάφορες μορφές της Γιόγκα από τον Γκούρου του.

Το 1971 μυήθηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα στο τάγμα Ντασνάμι της Σαννυάς.

Ακολούθησαν 11 χρόνια όπου έζησε μακρυά από την Ινδία, βοηθώντας στην ίδρυση Άσραμς και κέντρων Γιόγκα οπουδήποτε υπήρχαν μαθητές Γιόγκα, όπως στην Αυστραλιά,Νότια και Βόρεια Αμερική καί Ευρώπη.

Το 1983 πάντα κάτω από τις οδηγίες του δασκάλου του επέστρεψε στην ινδία και ανέλαβε την καθοδήγηση των δραστηριότητων του Σχολείου της Γιόγκα στο Μπιχάρ,του Σιβανάντα Μάθ καί του ιδρύματος για την έρευνα της Γιόγκα στο Γκάνγκα Ντάρσαν.

Το 1990 μυήθηκε σαν Παραμαχάνσα Σαννυάσιν και το 1995 ο Σ.Σατυανάντα τον όρισε σαν τον πνευματικό διάδοχο του κατά τη διάρκεια του Σάτ Τσάντι Μαχαγιάγκυα μεταβιβάζοντας σε εκείνον την πνευματική ενέργεια του(Σάκτι Πάτ).Ίδρυσε το Μπιχάρ Γιόγκα Μπαράτι το πρώτο πανεπιστήμιο της Γιόγκα το 1994 και το 2000 το ίδρυμα για την έκδοση βιβλίων της Γιόγκα στο Μονγκύρ.Επίσης το 1995 ίδρυσε μιά κίνηση παιδιών για την Γιόγκα, το Μπάλ Γιόγκα Μίτρα Μαντάλ.

Το 2009 μπήκε σε μιά νέα φάση της ζωής Σαννυάσα μετά από μιά περίοδο ταξιδιών και καθοδήγησης μαθητών Γιόγκα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το 2010 ίδρυσε το Σαννυάσα Πήθ στις όχθες του Γάγγη ποταμού στο Μονγκύρ με τον σκοπό να μεταδωθεί η παράδοση και η κουλτούρα της παράδοσης Σαννυάς στο σύχγρονο κόσμο.

Έγραψε πάμπολλα βιβλία πάνω στην επιστήμη της Γιόγκα και συνδύασε την παραδοσιακή κουλτούρα της Γιόγκα με τις σύγχρονες τάσεις και μεθόδους.

Swami Satyasangananda Saraswati

Γεννήθηκε στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας. Από την ηλικία των 22 ετών βίωσε μια σειρά από πνευματικές εμπειρίες που την οδήγησαν στον Δάσκαλό της τον Σουάμι Σατυανάντα.Από το 1981 και μετά συνόδευε τον Σουάμι Σατυανάντα στα ταξίδια του στην Ινδία καθώς και στα υπερατλαντικά του ταξίδια επίσης. Το 1982 μυήθηκε στην παράδοση Σαννυάς στο Ganga Dharshan στο Μονγκύρ. Έγραψε αρκετά βιβλία γύρω από την Γιόγκα και την Τάντρα.Με τον καιρό εξελίχτθηκε σε μια λογία με βαθειά γνώση των ταντρικών και γιογκικών παραδόσεων αλλά και των μοντέρνων επιστημών και φιλοσοφιών και μέσα από αυτήν μπορεί κάποιος να έλθει σε άμεση επαφή με τις διδασκαλίες του Σουάμι Σατυανάντα. Δημιούργησε το Σιβανάντα Μάθ της Ρίκια και η ίδια καθοδηγεί τις δραστηριότητες εκεί και εργάζεται ακούραστα ώστε να εξυψώσει τους φτωχούς και κατατρεγμένους κατοίκους της περιοχής. Διακρίνεται για την συμπόνοια της και αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής των διδασκαλιών του Δασκάλου της.Το 2007 μυήθηκε στο τάγμα των Παραμαχάνσα και ορίσθηκε σαν η Peethadhishwari στο Ρίκια Πήθ από τον Σουάμι Σατυανάντα.Μετά το 2009 και το Maha Shamadi του Σουάμι Σατυανάντα ταξιδεύει ανά τον κόσμο διαδίδοντας τις διδασκαλίες του Δασκάλου της.

Swami Shivamoorti Saraswati

SatyanandAshram AtsaryaAcharya του Σατυανάντασραμ στην Ελλάδα.Γεννήθηκε στην Αυστραλία.Σε κάποιο από τα ταξίδια της ήλθε σε επαφή με τον Δάσκαλό της τον Σουάμι Σατυανάντα το 1976 στην Ινδία στο Γιογκικό Σχολείο του Μπιχάρ.Το ίδιο έτος μυήθηκε στην Πούρνα Σαννυάσα ενώ από το επόμενο έτος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα όπου το 1984 ίδρυσε το Σατυανάντασραμ και διάφορα κέντρα Γιόγκα ανά την Ελλάδα εκπληρώνοντας την αποστολή του Δασκάλου της ώστε να διαδοθεί το φώς της Γιόγκα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και πνευματικούς αναζητητές.Έχει συνοδέψει τον Σουάμι Σατυανάντα και τον Σουάμι Νιράντζανανάντα σε πάμπολλα ταξίδια ανά τον κόσμο.Το 1993 έλαβε τον τίτλο της Acharya ενώ το 2004 αναγνωρίσθηκε ως επίσημη απεσταλμένη του Σ.Σατυανάντα για την διάδοση της Σατυανάντα Γιόγκα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.