Γρήγορη Πρόοδος στην Γιόγκα(οδηγίες)

Γειά σε όλους,

Οι επόμενες οδηγίες προέρχονται από την διδασκαλία του Σουάμι Σιβανάντα 

Τα κείμενα στις παρενθέσεις είναι για επεξήγηση κάποιων Σανσκριτικών όρων.

Ελπίζω να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια που όλοι κάνουμε για μια ευτυχισμένη και γεμάτη πληρότητα ζωή!

Οι  οδηγίες  αυτές περιέχουν την ίδια την ουσία όλων των Yoga Sadhana, Karma, Bhakti, Jnana και Yoga(ένωση),  θα έρθουν όλα αυτά  σε κάποιον  που  ακολουθεί με όλη του την καρδιά. Είναι τα αλάνθαστα  κλειδιά για γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη και κουλτούρα του φυσικού, διανοητικού, ηθικού και πνευματικού εαυτού του ανθρώπου.

1. BRAHMAMUHURTA

Σηκωθείτε στις 4 π.μ. καθημερινά. Αυτό είναι το Brahmamuhurta( 1-2 ώρες πριν την Ανατολή),  που είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τη Sadhana. Κάντε όλη την πρωινή πνευματική σας Sadhana κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από τις 4 π.μ. έως τις 6:30 ή 7 π.μ. Αυτή η Sadhana δίνει γρήγορη και μέγιστη πρόοδο.

 

2. ΑΣΑΝΑ

Καθίστε στην  Padmasana (στάση λωτού), στη Siddhasana (στάση του έμπειρου) ή στη Sukhasana (απλό σταυροπόδι) για τη Japa Σάντανα και το διαλογισμό σας για μισή ώρα, κοιτάζοντας ανατολικά ή βόρεια. Αυξήστε την περίοδο σταδιακά σε τρεις ώρες( για πολύ προχωρημένους). Εξασκηθείτε στη Sirshasana (στήριξη στο κεφάλι) και στη Sarvangasana (στήριξη στους ώμους) για τη διατήρηση της υγείας και του Brahmacharya. Κάντε τακτικά ελαφριές σωματικές ασκήσεις όπως το περπάτημα κ.λπ. Κάνετε είκοσι γύρους εύκολης, άνετης Pranayama (αναπνευστικές ασκήσεις). Μην πιέζεστε όταν κάνετε Pranayama.

3. JAPA

Μπορείτε να επαναλάβετε οποιοδήποτε Μάντρα (ιερή συλλαβή), όπως καθαρό Om ή Om Namo Narayanaya, Sri Ram, Sita Ram, Sri Ram Jaya Ram Jaya Jaya Ram, Om Namah Sivaya, Om Namo Bhagavate Vasudevaya, Om Saravanabhavaya Namah, Hari Om ή Το Gayatri (ένα ιερό Βεδικό Μάντρα), ανάλογα τις οδηγίες του Δασκάλου σας στη Γιόγκα από 108 φορές .

4. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ

Πάρτε φαγητό Sattvic( Αγνό). Σταματήστε τσίλι, tamarind, σκόρδο, κρεμμύδι, ξινά είδη, λάδι, μουστάρδα, asafoetida. Παρατηρήστε τη μετριοπάθεια στη διατροφή (Mitahara). Μην υπερφορτώνετε το στομάχι. Σταματήστε εκείνα τα πράγματα που σας αρέσουν  περισσότερο για ένα δεκαπενθήμερο μία ή δύο φορές το χρόνο. Φάτε απλό απλό φαγητό. Το γάλα και τα φρούτα βοηθούν στη συγκέντρωση. Πάρτε το φαγητό ως φάρμακο για να συνεχίσετε τη ζωή. Το φαγητό για απόλαυση είναι αμαρτία. Σταματήστε το αλάτι και τη ζάχαρη για μια εβδομάδα ή ένα δεκαπενθήμερο. Πρέπει να είστε σε θέση να ζήσετε με ρύζι, dhal(σούπα φάβας) και ψωμί χωρίς κανένα τουρσί. Μην ζητάτε επιπλέον αλάτι για dhal και ζάχαρη για τσάι, καφέ και γάλα. Άτομα που δεν είναι φυτοφάγοι  θα πρέπει να μειώσουν το κρέας η να το μειώσουν σημαντικά με σκοπό  να σταματήσουν την κατανάλωση του σταδιακά . Θα ωφεληθούν πάρα πολύ.

5. ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Έχετε ξεχωριστό δωμάτιο διαλογισμού κάτω από κλειδαριά και κλειδί. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μια γωνία του δωματίου θα πρέπει να ξεχωρίζει με ένα μικρό πανί ή μια κουρτίνα η κάτι ανάλογο. Διατηρήστε το δωμάτιο απόλυτα  καθαρό.

6. SVADHYAYA

Μελετήστε συστηματικά τη Gita, Ramayana, Bhagavatam, Vishnu-Sahasranama, Lalita-Sahasranama, Adityahridaya, Upanishads, Yoga Vasishta, Bible, Imitation of Christ, Zend Avesta, Quran, Tripitakas, Granth Sahib και άλλα πνευματικά  βιβλία από μισή ώρα έως μία ώρα την ημέρα, και να έχετε Suddha Vichara (αγνές σκέψεις).

7. ΕΞΥΨΩΣΤΕ ΤΟ ΝΟΥ

Απαγγείλετε μερικά Mantras, Slokas (στίχους), Stotras (ύμνους) και επαναλάβετε τους μόλις καθίσετε στην Στάση Διαλογισμού πριν ξεκινήσετε τον διαλογισμό. Αυτό θα ανεβάσει το Νού γρήγορα.

8. BRAHMACHARYA

Διατηρήστε τη ζωτική δύναμη (Veerya (σπερματική ενέργεια)) πολύ, πολύ προσεκτικά. Η Veerya είναι ο Θεός σε κίνηση ή εκδήλωση (Vibhuti). Η Veerya είναι πανίσχυρη. Η Veerya είναι η ουσία της ζωής, της σκέψης και της νοημοσύνης. Αυτή η οδηγία δεν αφορά μόνο τους εργένηδες. Οι Οικογενειάρχες επίσης  πρέπει να  ακολουθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

9. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Κάνετε φιλανθρωπία τακτικά, κάθε μήνα ή ακόμα και καθημερινά σύμφωνα με τις δυνατότητες  σας. Ποτέ μην αποτύχετε σε αυτό τον σκοπό. Εάν είναι απαραίτητο, παραλείψτε κάποιες προσωπικές επιθυμίες, αλλά συνεχίστε τακτικά αυτήν την φιλανθρωπική δράση.

10. ΕΧΕΤΕ SATSANG

Εγκαταλείψτε εντελώς αρνητικές παρέες, κάπνισμα, κρέας και αλκοολούχα ποτά. Έχετε σταθερό Satsang (σύνδεση με ιερούς ανθρώπους). Μην αναπτύσσετε κακές συνήθειες. Σκόπιμα εξασκειθείτε για να αναπτύξετε θετικές ενάρετες ιδιότητες.

Sri Swami Sivananda